Rosmarinus officinalis
Její latinský název znamená „mořská rosa“, protože nejlépe se mu daří právě v blízkosti moře.
Sbírají se listy v dubnu až květnu, nebo nedřevnaté výhonky v průběhu celého roku.
Rozmarýna je velmi léčivá rostlina, kterou lze užívat vnitřně i na kůži.
Ve středověku byla považována za elixír mládí, který nesl jméno po královně Isabele, jenž se díky němu uzdravila z DNY a omládla.
Rozmarýna obecně pak prokrvuje trávicí ústrojí a napomáhá tak k lepšímu trávení.
Působí také močopudně a příznivě ovlivňuje nízký krevní tlak.
Obsahuje též spoustu antioxidantů, které pomáhají v prevenci proti rakovině.
Zvlášť vhodná na mastnou pleť, snižuje pocit chladu v končetinách a používá se k ošetření nečisté pleti a celulitidy.
Doporučení:
Že nelze spojit léčivé vlastnosti bylin a chuť vína? Vyzkoušejte recept na Rozmarýnové víno.
Rozmarýnové víno:
Tento nápoj zvyšuje nízký tlak.
„Vpouštěním dýmu nebo páry z pálené rozmarýny do hrdla a do nosu jest dobré proti kašli a proti zahlenění hlavy. Pomazání týlu olejem je prospěšné pro ochromené nebo zatvrdlé údy a slouží také k obraně před šlakem.“