Máta peprná

Nový uživatel

Máta

Mentha piperita

Jméno máty vzniklo ze slova myšlenka, protože čaj z ní byl užíván pro zjasnění mysli při studiu.

Používá se celá nať.

Sbíráme v červnu až srpnu před rozkvětem.

Máta je vhodná jak na vnější použití, tak vnitřně.

Jaké účinky naši předkové vypozorovali?

Již od starověku se ze sušených mátových listů vyráběla zubní pasta, osvěžující ústí dutinu si tak získala velikou oblibu.
Později jí byly připsány i protikřečové účinky, zvláště trávicího ústrojí.
Výrazně podporuje funkci jater, slinivky i žlučníku.
Příjemně zklidní organismus fyzicky i psychicky.

Při vnější očistě? / což v našem oboru je zásadní /

Relaxační koupele

Zklidňuje organismus a osvěží mysl.

Doporučení:

K potírání pokožky

Snižuje svědivost pokožky a teplotu. Příznivě také léči „neidentifikovatelné“ vyrážky.

Doporučení:

Na očistu těla

Vhodná po sportu pro svěží pocit pokožky a vyrážky.

Doporučení:

Co zajímavého na vnitřní užití?

Na žaludeční potíže či nachlazení můžeme z vlastní zkušenosti doporučit mátový sirup.

Mátový sirup:

  • 500ml vody
  • 500g třtinového cukru
  • 50g čerstvých mátových lístků
  • vodu s třtinovým cukrem svaříme na hustý tmavý sirup
  • vsypeme nadrobno nakrájené čerstvé mátové lístky a necháme krátce přejít varem
  • poté odstavíme, přiklopíme a hodinu macerujeme
  • pak sirup přes plátýnko scedíme do láhve

A co je psáno krásnou češtinou v Matthioliho Herbáři

„Máta je přirozenosti horké a suché na počátku třetího stupně. Moc má svírati a utvrzovací, chuti je trochu hořké. Zastavuje dávení krve i nechutenství žaludku. Časté mytí hlavy vařenou mátou hojí
ku podivu hnisavý strup a prašivost hlavy (lupy).“

Mydlarnarubens.cz © 2003-2017