Zajímavosti z naší mýdlárny Rubens

Přírodní bylinková mýdla

Přírodní mýdla

„Jedna z vlastností každého živého tvora je určitě zvědavost“

Také občas toužíte nahlédnout někam, kam běžně není přístup?

Pojďte. Rádi Vás necháme nakouknout do zákulisí výroby mýdla.

Výroba přírodního mýdla je manufakturní proces. Z latinského manu facere - pracovat rukama, je to dílna, ve které je práce rozdělena mezi jednotlivé pracovníky, z nichž každý dělá jen dílčí úkony, a to bez významného využití strojů. (tak z wikipedie :-)

Pro nás je to ještě mnohem sofistikovanější. Velmi zásadní a důležitá je skutečnost, že ruční výrobou máme nad každým úkonem kontrolu.

Vše vyrábíme z přírodních ingrediencí, a tudíž je naprosto jasné, že každá z nich má i své vrtochy, chcete-li rozmary. Stačí, aby bylinka, kterou používáme, byla natrhána v jiném období než je obvyklé nebo oleje byly lisovány z rostlin, které ovlivnilo počasí či podnebí, a hned se nám trochu změní jejich vlastnosti.

Učí nás to respektovat přírodu a přírodní zákony, přemýšlet nad každou výrobou, vnímat drobné odlišnosti, případně přizpůsobit výrobu dané skutečnosti. Každá výroba mýdla je tak trochu alchymií, a proto nás to baví.

Vstupme tedy společně do první místnosti, kde to všechno začíná.

VARNA

Alchymistickou dílnu, v níž se v časech vlády Rudolfa II. vaříval z bylin elixír věčného mládí, zde nehledejte. Ale rozhlédneme-li se kolem, najdeme zde vše potřebné pro samotnou výrobu.

Výtažky z bylin, které jsou uschovány v tmavých skleničkách, bylinné olejové maceráty, naložené v čirých sklenicích s patentním uzávěrem nebo sušené květy, listy či kořeny bylin našich luhů a hájů, které se ukrývají v papírových pytlích. To vše trpělivě čeká na policích na zpracování.

Pod stoly vykukují barely rostlinných olejů, které dovážíme z dalekých krajin. Škoda jen, že Praotec Čech nenašel Horu Říp blíž k rovníku, neboť bychom mohli říct, že oleje používáme z místních zdrojů.

Nerezové hrnce, skleněné misky, pipety, odměrky, dřevěné formy a samozřejmě váhy, teploměry, vařiče, pH metry a inkubátory jsou zcela nezbytnými potřebami k výrobě.

A nyní už jenom šikovné ruce a mýdlo může pomalu na svět.

Dle receptury se v přesném poměru namíchají všechny ingredience a za přísné kontroly teplot se celá směs vlije do dřevěných forem v inkubátoru. Nastaví se přesná teplota a chemický proces zmýdelnatění může začít. S napětím vždy otvíráme druhý den inkubátor, abychom se přesvědčili, že se dílo - mýdlo podařilo.

SUŠÁRNA

Plato čerstvě vyrobeného mýdla se přenese do druhé místnosti. Rozřezávací formou se připraví dané velikosti mýdla. A teprve nyní začíná mravenčí práce.

Každé mýdlo se musí vložit do vodící lišty a strunou se odřízne ze všech stran „vykrystalizovaný„ louh. Je to první kontakt s čerstvě vyrobeným mýdlem a tudíž i první z kontrol, zda mýdlo je v pořádku, zda nedošlo při procesu výroby k nějakým problémům.

Jednotlivá mýdla se skládají do děrovaných přepravek, aby měla dostatečný přísun vzduchu a tepla, označí se datem výroby a nechají se 5-8 týdnů schnout.

Po té se opět bere každé mýdlo do ruky. Očistí se od ztvrdlých nerovnostní, zváží se, prohlédne se, zda při sušení nedošlo k nějaké změně mýdlové struktury a označí se výstupním „razítkem“, resp. ručně se vyryje „R“. Jako Rubens. Jak jinak.

A takto zkontrolovaná a připravená mýdla putují dál.

BALÍRNA

Tady je vše připravené k závěrečnému procesu. Balení.

K přírodním mýdlům neodmyslitelně patří i obaly z přírodních materiálů. Proto když vstoupíte do této místnosti, ucítíte vůni dřeva, papíru či bavlny, ze kterých vyrábíme obaly pro naše produkty.

Naše mýdlo se určitě v takovémto obalu cítí komfortně. Zároveň se snažíme chránit i naše životní prostředí.

Moc nás těší, že největší objem prodeje mýdel je v obyčejném papírovém lékárenském sáčku, který vůbec nevypadá zajímavě či reprezentativně, ale zákazníci ho vnímají jako přepravní materiál, protože největší potěšení mají z jeho obsahu.

Z přírodního mýdla, které vyrábíme opravdu s láskou.